Den Arabiske våren, figurativt maleri

Jeg malte bildet med den steilende rytter i 2004. Det var en arabisk skikkelse som inspirerte meg til å male bildet. Hvordan ideen kom, vet jeg ikke, det var som et varsel, et tegn, ett oppgjør mot noe som er galt.

Jeg husker tilbake til 11. september 2001, jeg kom hjem fra jobb og min kone var svært oppbrakt over at noe forferdelig var skjedd. På TV så vi flyene som ble styrtet i Twin Tower på World Trade Center, menneskene som kastet seg utenfor vinduene før bygningene braste sammen. Håpløsheten var et faktum, jeg tror ikke at noe mer opprivende og hjerteskjærende har funnet sted på amerikansk jord siden andre verdenskrig. Terror handlingen var et resultat av diktaturiske regimer hvor onde krefter har makten.

For noen uker siden ryddet vi på loftet, jeg sorterte i bildene jeg har malt. Jeg kom etter en tid til å tenke på oljemaleriet med den steilende rytter(71×100 cm) og kom til å tenke på opprøret som nå finner sted i nord Afrika og noen arabiske stater. Jeg ser en link med bildet og opprøret som finner sted i dag. Jeg skjønte i 2004 at tiden var inne for en forandring, volds tyrannene har kuet friheten nok.

Jeg synes at bildet er noe kitsch, det er malt ærlig og oppriktig. Jeg mener foruten det noe underlige motivet og male måten så har jeg fått til noe dynamikk som 8 tallet og vridningen i hesten.

Vemund Hakvåg

http://vemundhakvag.com/