Akvarell, skøyte løper med Sandvika rådhus i bakgrunnen

Jeg har lenge fundert på å male et bilde med en skøyte løper. Siden et motiv med Sandvika Rådhus i bakgrunnen ved Oslo fjorden med kunne passe bra tok jeg med meg tegne sakene og satte meg på isen for å tegne. Jeg synes at å tegne ute gir mest substans, jeg oppklarer og rydder opp i bildet, men blåser i å tegne nøyaktig det jeg ser. Det var noen minusgrader ute, jeg var godt påkledd med boble bukse og boble jakke. Jeg var to ganger på fjord isen den dagen, den siste ble kortest. Jeg hadde bare en drøy halvtime på meg så det gjaldt å finne det riktige motivet. Da tiden nærmet seg for hentetid i barnehagen hadde jeg ennå ikke funnet motivet, med et så jeg motivet for meg og skjønte at dette kunne bli full klaff. Jeg satte en rute på tegningen der motivet med skøyteløperen skulle være og føyde til noen detaljer. Da småen var lagt seg for kvelden tegnet jeg skøyteløperen ut fra en tegning jeg hadde gjort noen år tidligere.

Jeg har i det siste halvåret deltatt på noen lærerike tegne og malekurs på Romerike maleklubb med kunstneren og kunst pedagog Børge Brekke. Børge Brekke underviser bredt i tegning og maleri som fag, hvor bildet skal tale med et register av energier hvor volumets substans blir forklart rent teknisk og følelsesmessig.I de siste kurskveldene skulle vi bestemme motivet selv og implementere «effekter» som vi har lært på kursene. Jeg bestemte meg i forkant av kurset å male motivet med skøyte løperen med mine ny innkjøpte akvarell tuber og akvarell papir (30 x 40 cm). Til min store forargelse hadde jeg glemt skissen av skøyteløperen hjemme og bestemte meg for å forsøke å jobbe ut fra hukommelsen. Jeg tegnet ut fra min forestilling motivet med en akvarell grafitt blyant og malte med akvarell farger. Jeg hadde en følelse av at det hele ville bli vanskelig, men gjorde så godt jeg kunne for å lande et bilde. Den eksakte gjengivelsen mangler, men en forestilling gir en større frihet til utfoldelse. Etter rundt to timer var bildet ferdig, jeg hadde små naturlige puser hvor jeg diskuterte bilder med lærer og kursdeltakerne. Mitt første akvarell maleri siden jeg var barn, å male etter forestilling ble langt bedre enn tegning med motivet foran meg.

Vemund Hakvåg