Maleren Peder Severin Krøyer og fotografiet

Peder Severin Krøyer en oppskrytt kunstner som levde livets glade dager med å tjene store penger på en fotoprojektor jeg gjetter han hadde kjøpt i utlandet på en av sine mange «studiereiser».

Sommerens utflukt til Skagen skulle by på sykling i Nordsjø bris og gode kunstmuseer. Jeg gledet meg oppriktig til å se den Norsk-Danske skagen maleren Krøyer, men bildene var langt fra så fantastiske som jeg hadde håpet på. Jeg reagerte umiddelbart på Peder Severin Krøyer sin stive perspektivisk frossen og fantasiløse malerstil. Bildene utstrålte ingen mening og tenkte umiddelbart på dagens digital malere som maler på photoshop bearbeidede prints. Hvorfor Skagen Museum sine kunstkuratorer ikke opplyser publikum om Krøyer sine tullete tilbøyeligheter og trylle kunster synes jeg er litt underlig.

Da jeg utforsket maleren Krøyer på nettet kom jeg over en interessant blogg artikkel «How did Krøyer paint himself rear-view eating breakfast?».

http://taotothetruth.blogspot.no/2010/12/peder-severin-kryer-1851-1909.html

 

En dyktig maler lever seg inn i flaten, definerer form, bruker penselstrøkenes «forkortninger», varierer strøkenes form og struktur til et følelsesmessig samspill. Store malere forklarer former som de syr og lenker inn i hverandre, bruker store overordnede komposisjoner, leder blikket og bruker et abstrakt språk i penselstrøk, struktur, farger, former og symbolikk. Male og tegne geniet Rembrandt kunne trekke ut et menneskes følelsesladede krops holdnig, forklare kroppens vekting, alder og trekke ut helheten med noen få penselstrøk. Å beherske et billedspråk krevde Rembrandt blod,svette og tårer.

Bildet blir til mens en arbeider, dyktige kunstnere tegner, komponerer og maler utrettelig til den ønskede orden oppnås. Vår «store» maler Peder Severin Krøyer har nok nøyd seg med et optisk instrument som projiserte fotografiet over på lerretet. Riktignok er Krøyer flink med valører og han har klart å fange opp noen triks her og der. Krøyer er ingen stor maler, heller ingen dyktig tegner. For maleren Krøyer ble pengene og berømmelsen mer forlokkende en å streve etter et høyere faglig nivå. Kunstneren Krøyer befestet sin naturalistiske malerstil gjennom å feste berømtheter til lerretet.

Det jeg etterlyser er et godt billedspråk, ikke bare en kopi av et frossent øyeblikk. For å si det som det er Peder Severin Krøyer rakk bare Edvart Munch til knærne.

Vemund Hakvåg