Grafiske trykk fra presse eller printer?

Kunst blog

Thor Hushovd ble i 2010 verdensmester på sykkel. I Tour de France 2010 er nå Contador tatt for ulovlig doping. I sykkelsporten og andre sportsgrener er det helt klare regler for at den sterkeste, dristigste, mest taktiske og mest utholdende rytter måtte vinne. Reglene er til for at publikum skal finn idrett troverdig og beundringsverdig.

I de siste årene selges bilder med dalende verdi. Publikum vet ikke helt på hvilket grunnlag de skal bedømme bildene, da produksjonsmetoden kunstkurator / kunstner oppgir er på et flytende grunnlag. Jeg personlig er ingen ekspert på området grafiske blad, men har etterhvert begynt å stille spørsmål ved noen variasjoner.

Fotoer av et maleri printes ut, signeres og rammes inn i et forrykende tempo. Andre nøyer seg med å male på et fotografi de har fått printet ut på et lerret.

Trykk er et resultat av at en presse setter av et trykk fra en svertet trykkplate på duk/papir/dekke. Metoden har utviklet seg i flere sjangere og noen av de mest vanligste er koldnål, litografi, kobberstikk, tresnitt.

Jeg reagerer derfor med undring når en kunstner velger å kalle noe et digitalt trykk. Digitalt hva er nå det, jo da må de andre trykkemetodene være analoge ? Trykk forveksles med utskrift fra printer. Er det ikke mer oppklarende at vedkommende kaller det utskrift og oppgir hardware ?

I butikkhyllene hos en kjøpmann styres produktene og markedsføring etter klare regler. Forbrukerombudet tar seg av villedende markedsføring og produsenten må bevise at produktet er som beskrevet. Hvis produktet ikke kan bevise sitt navn, må det endre sin markedsføring eller trekkes fra markedet. Skulle ta seg ut om kjempepoteter ble solgt som neper på Rimi, det ville skapt ramaskrik.

At alias «Leo Van Bløff» selger noe han kaller silketrykk, men er nok mer et resultat av en utskrift fra en datamaskin. Det skader kanskje ikke å bruke romslig øyemål i kunstmarkedet ?

Vemund Hakvåg

http://vemundhakvag.com/

Ett svar til “Grafiske trykk fra presse eller printer?”

Det er stengt for kommentarer.