Kunst rett vest / Børge Brekke, norges beste tegner

Kunst blog

I forbindelse med årets ”Kunst rett vest” utstilling på Sundvollen i Hole kommune var jeg og familien på atelierbesøkbesøk hos Børge Brekke som er norges beste tegner på Åsa ved Steinsfjorden.

Utenfor atelieret var det dekket bord med kaffe, kaker, brus og vin. Kona Kjersti serverte mens hun fortalte om hvordan Børge kunne holde på fra morgen til kveld med malingen sin.

Flere besøkende var innom, noen benyttet anledningen til å hilse på sin gode nabo, noen tilreisende mens andre kakemonser som jeg kom for å få meg en matbit. Etter å ha gnaflet i meg en brownie og slurpet i meg noe kaffe bar det inn i atelieret. Et fantastisk syn med figurmalerier og litografier ventet meg. Tegninger med en dirrende nerve gjort med en så nøyaktig hånd at det skjærer i pupillene til den mest barkede kunstkjenner.

Figurene ar malt klare og distinkte. Formene er beskrevet i sin romlighet med lenker, vridninger, penetreringer, ja det er slik en sann klassiker gjør det.

Børge spretter rundt og viser og forteller fra sine permer og tegnehefter. I det ene øyeblikket er det John Fredriksen som er inspirasjonskilden med et tankskip med aktern i været. På et annet bilde er det en måpende kunst kuratoren med bilde av skrikende kjerringer i bakgrunnen som har vekket oppmerksomheten.

Etter å ha badet i opplevelser som i en summende film var det herlig å puste i den friske høstluften og la blikket vandre over Steinsfjorden.

Vemund Hakvåg

http://vemundhakvag.com/