Male og tegne kurs med Børge Brekke

Jeg har i løpet av høsten og nyåret deltatt på tegne kurs med Børge Brekke på Ringerikes Malerklubb på Hønefoss, se http://ringerikes-malerklubb.blogspot.no/2013/03/portrett-akt-og-croquis-med-brge-brekke.html

Kursene var delt opp som en grunnpakke i billedspråk, en grunnpakke som kan bygges videre på og som ikke skader å repetere. Å undervise i billedspråk er svært krevende, en kunnskap som er en mangelvare i dag.

Basiskunnskaper som romlige forklaringer, hvordan en forklarer form, hvordan ballansere og bygge opp et bilde rytmisk, hvordan lade et bilde med energi uten at det blir faller ut av sin sammenheng, hvordan ballansere en akt … dette for å nevne noe. Hverken for Munch, Cezanne, Michelangelo, Rembrandt eller Vincent van Gogh var dette en naturlighet, de måtte også lære det. Basiskunnskaper i tegning og maleri er ikke gjort i en håndvending. Bildet nedenfor viser Børge Brekke i aksjon når han tegner og forteller.

Tegne og male kursene med Børge gir en innføring i hvordan de gamle mesterne tenkte i sitt billedspråk. Billedspråk er ikke så høytflytende som mange tror, det er spennende å se trekkene til bildene som en rød tråd igjennom historien. Å få et bilde forklart er en ting, men å kunne det er en annen, så derfor kan det være en fordel å tenke enkelt.

Jeg leste en gang et intervju i Dagbladet med billedkunstneren Olav Mosebekk der han uttrykte «Men jeg tror egentlig ikke på noen begavelse, derimot på en brennende lyst». Mosebekk sitt utsagn synes jeg er meget beskrivende på hva som er hovedfaktoren for å lykkes i tegning og maleri.

Nedenfor har jeg lagt ved noen bilder av croquis som jeg tegnet en kurskveld, croquis modellen holdt hver stilling i ca 5 minutter.

vemundhakvag.com